tirsdag, september 05, 2006

TEKSTANALYSER, modul 2, med Eva Maagerø 23.aug. 2006

Det er sannelig godt å være i gang igjen med studiet etter sommerferien :-)

Vi startet med noe som er delvis kjent for meg. En av mellomfagsoppgavene mine dreide seg om analyse av bok + film, så jeg har noe erfaring med ulike analysemodeller. Eva er dyktig til å formidle fagstoff, så jeg følte at jeg fikk 'løftet opp og utvidet' fagkunnskapen jeg hadde fra før.

Temaet for forelesningen var multimodal analyse, og Eva gav oss grep for å kunne analysere film. Det finnes naturligvis ulike modeller for hvordan multimodale medier kan analyseres avhengig av formål og fokus. Det gjelder å bestemme seg for hva som er hensiktsmessig i den aktuelle konteksten, og å gjøre noen valg og utvalg ut fra egen problemstilling.

Eva tok oss med på en 'analysetur' inn i den multimodale verden med filmen HARRY'S GAMEBOY som eksempel på hvordan slik analyse kan gjøres. Se også Eva sin PoverPoint om multimodale tekstanalyse.

HARRY'S GAMEBOY var laget i 2003 av og med barn fra 9 til 14 år. Filmen sier oss mye om hvordan barn tenker og 'anlegger' tekst. En super film å bruke som eksempel, fordi den rommer så mye!! Filmen var et eksempel på multimodale narrativer.

Anthony Baldry og Paul Thibault er forskerne som Eva refererer til når det gjelder teoretisk fagstoff om slike analyser! Her kan det være fagstoff å finne til eget pensum!!

Vi lærte om ulike begreper som hyppig finnes i slike tegnefilmer. :

Multimodale narrativer og dialoger er et grep (eller et middel) til å komme i kontakt med mennesker på.
Karikatur - fjerne detaljer; konsentrasjon om det viktigste. Overdrivelser og deformasjoner.
Konvensjoner brukes og har utviklet seg (lyspære = god ide)
Ikonositet og indeksikalitet ( jmf. Pierce) ser vi en generell utvikling mot. En måne representerer seg selv og er ikonisk, men den forteller at det er natt og er da en ideksikalitet.
Retning og blikk er viktig og meningsskapende i denne typen bilder. Blikk er ledende.
Modalitet (se def. i Caplex på modalitet) er en språklig måte å uttrykke nyanser i virkeligheten på. I film er det mange virkemidler som uttrykker modalitet f.eks. farger.
Kohesjon mellom bilder. Det er alltid noe som fører til neste bilde.

Harry's gameboy er en kompleks film som kan tolkes på mange måter. (moralsk fortelling, psykologisk thriller, kritisk kommentar til materialismen, kritikk av institusjonene, kjønnsproblematikk) Vi diskuterte ulike måter å vinkle en analyse på, og det var en nyttig 'øvelse' for oss. Jeg erfarte at en ikke kan få med alt i en analyse!

Paul Thibault har laget en analysetabell for avansert analyse av film. Han ser på bilder, språk og skriftspråk. Vi ble kjent med og diskuterte den. Det visuelle tar naturligvis stor plass å analysere i en slik tegnefilm. Vi gikk igjennom analysedelene: det visuelle, objekter og omgivelser, bevegelse-retning, forgrounding/backgrounding og skriftspråk.

Mye nytt og nyttig i løpet av denne forelesningen, synes jeg!